Der er mange mænd, der faktisk godt kan lide at lave små og store projekter i huset. De kan godt lide at skabe. Ligesom vi kan lide at strikke en sweater eller et halstørklæde. Glæden ved et lille – eller større projekt – som lader vores trang til at skabe noget unikt, er noget mænd og kvinder har tilfælles. Mange mænd finder faktisk på små projekter. Ofte bliver de pakket ind i en ’undskyldning’, som går på, at noget i huset skal laves om eller repareres. Vi ser også, at nogle mænd finder på selv at bygge nogle af møblerne eller reolerne i huset. Nej, det er ikke usædvanligt, at mænd kan finde på et projekt, der kræver, at de bruger deres værktøj og maskiner for at få lov til at skabe. Så er de lige nødt til at købe en mini slibemaskine eller sådan noget.
Laver alt selv
En af de bekendte her i omgangskredsen er sådan en type. Han elsker at skabe sine egne møbler. Og han elsker at arbejde med træ. Han er ikke uddannet som møbelsnedker. Men det kunne han sikkert godt få job som alligevel. Han er ret dygtig. Han bruger dog også meget tid på det. Og han køber hele tiden nyt værktøj til sin hobby. Fx har han lige købt en ny båndsav. Ikke en af de rigtigt store modeller, som de professionelle bruger, siger han. Bare en mindre model, som han kan arbejde sikkert ved, når han står i sit værksted.
Vi var henne og besøge ham og hans veninde, og han viste os stolt sit værksted frem. Han havde en lille båndsav stående. Det var dog et stort nok stykke værktøj til, at jeg helst ikke ville i nærheden af det. Han fortalte, at den både kan skære i træ, metal og plastik. Nu arbejder han ikke med plastik. Til gengæld ved han alt om træsorter, og hvad de er gode til. Der er forskel på at arbejde med bøgetræ eller med ask. Jeg spurgte ham om, hvad fordelen ved en båndsav egentlig er. Altså til forskel fra en almindelig sav.
Save kurvede linjer
Svaret var, at med en båndsav kan han skære også skære, kurvede linjer. Det kan være meget svært – hvis det ikke er helt umuligt, med en almindelig sav. Og da han godt kan lide at lave lækre møbler, hvor der fx skal bruges kurvede linjer på et armlæn, er det en lettelse for ham at bruge en båndsav, der kan det. Han fortalte os, dog, at det er et farligt instrument. Det er hændt for ham, at klingen på båndsaven er knækket. Ikke sådan, at han kom til skade under arbejdet. Men det kan være farligt. Især hvis der er et lille, pilfingret barn i nærheden. I øvrigt påpegede han kraftigt, at han ikke lader sine børn komme i nærheden, når han arbejder ved sin båndsav. De får lov til at være med i værkstedet, når han arbejder med andre stykker værktøj. Fx når han er ved at skrue en reol sammen. I sådan en situation har han sikret, at båndsaven ikke kan starte, hvis et af børnene skulle komme til at trykke på en knap, de ikke må røre ved.
Alle har brug for værktøj i deres husholdning. Det behøver ikke at være store maskiner, der kan alt. Men en hammer, en knibtang, en sav og en skruetrækker er minimum. En boremaskine er nok også et godt stykke værktøj at have liggende. Det hænder jo, at vi skal hænge et billede op på væggen – eller vi skal reparere et stik til stikkontakten. Så ja, der skal bores et hul, der skal skrues, og der skal hamres.
Elektrisk fugepistol?
Nogle af os har også en fugepistol – manuel eller elektrisk. Det sker jo, at vi opdager, at noget, vi har sat op – fx ude i badeværelset – ikke er sat helt tæt til væggen. Så for at undgå en fugtskade kan vi finde på at fuge mellemrummet, så fugt ikke kan trænge ind. På nær boremaskinen kan vi vist godt blive enige om, at det er forholdsvis små stykker værktøj. Og ofte gemmer vi dem væk ude i bryggerset eller i garagen. Måske i en værktøjskasse, som også har rum til, at vi kan gemme søm og skruer i den. Sammen med rawlplugs i forskellige størrelser. Og når vi har brug for et stykke værktøj, så henter vi kassen frem og bruger det. Derefter stiller vi kassen på plads og tænker ikke mere over det.
Altid bruge det rigtige værktøj
Eller gør vi? Det sker jo ofte, at vi, den skruetrækker, vi har, ikke passer til skruen, vi vil sætte i væggen. Er der noget mere irriterende end at sidde og rode rundt efter en skruetrækker, som du alligevel ikke har? Du har sikkert også prøvet at have en hammer, hvor hovedet sidder løst på skaftet. Det kan altså være ret bøvlet at skulle ramme præcist, hvis hammerens hoved sidder og vrikker, imens du er ved at banke på en eller anden kant. Så ja, vi har værktøj. Men har vi det rigtige værktøj? Altså de simple og få stykker, vi har brug for, og som kan gøre hverdagen nem for os?
Hvis du ikke har det rigtige værktøj – og i god kvalitet, så bør du investere i lidt. Du kan fx købe Stanley værktøj, som er ret godt. Og ja i stedet for at købe en skruetrækker, hver gang du har brug for en ny størrelse, så køb et skruetrækkersæt. De fås ofte i en form, hvor du får et skaft, og så kan du sætte forskellige skruetrækkerhoveder på skaftet. Det er nemt at håndtere – og det fylder ikke så meget. Du skal bare passe på, at skruetrækkerhovederne ikke bliver væk (de kan være ret små og kan nemt trille bort.)
Og så kan du selvfølgelig også få store skruetrækkersæt, hvor du får mange skruetrækkere i forskellige størrelser. Det er op til dig, hvad du skal købe. Jeg vil bare anbefale dig at gøre det, så når du skal reparere et eller andet – eller sætte noget op – ikke bliver frustreret eller irriteret, over at du enten ikke har det korrekte værktøj i den rette størrelse. Og ja, efterhånden som du bruger dit værktøj med succes, vil du også opleve, at du bliver gladere hver gang, du udfører et stykke arbejde, der ellers ville have gjort dig sur.
Seneste kommentarer