Bølgerne gik lidt højt under en diskussion ved vores bord i kantinen i dag. Selv deltog jeg nu ikke ret meget i snakken, fordi emnet ikke rigtigt kom mig ved. Det hele startede med, at Søren fortalte, at han havde fået repareret sit oliefyr, og det havde kostet ham næsten 1700 kroner, hvilket han var godt gal i skralden over.
Det var ikke så meget selve regningen for reparationen, han var sur over, men reparatøren havde nævnt noget om, at fejlen på fyret måtte skyldes en eller anden form for urenhed i den fyringsolie, Søren havde i tanken.
Og så havde reparatøren vist Søren, hvordan han selv kunne rense et filter, hvis fyret igen skulle gå i stå, så han var fri for at tilkalde en servicetekniker.
Men det er da for galt, at der er urenheder i fyringsolien, mente Søren. Ganske vist er det noget temmelig billig fyringsolie, jeg har købt, sidst jeg fik tanket op, men det burde da alligevel være fri for urenheder. Jeg burde jo sende regningen for reparationen videre til olieselskabet, mente Søren, men han var nu godt klar over, at det ville han sikkert ikke få noget som helst ud af.
Peter, som også selv har oliefyr i sit hus, mente, at uanset hvor billig olie, man køber, så kommer det hele nok fra de samme tanke som alt muligt andet olie, så hvis der er kommet urenheder i tanken, er det formentlig sket i forbindelse med påfyldningen.
Selv sad jeg, der har fjernvarme derhjemme, og tænkte, at jeg egentlig var rystende ligeglad, men jeg kunne nu ikke dy mig for at give Peter ret, for jeg mener også, at stort set al den olie, der køres ud til folks oliefyr, kommer fra det eller de samme to raffinaderier herhjemme, og jeg regner bestemt ikke med, at der fremstilles fyringsolie i forskellige kvaliteter.
Snakken gik frem og tilbage og koncentrerede sig efterhånden mere om oliepriser end om eventuelle urenheder i den olie, man får leveret. Rasmus, der nærmer sig pensionsalderen, fortalte, at han kunne huske, at hans far, da Rasmus var dreng, en gang havde fortalt ham, at man skulle regne med en pris på tæt ved en krone pr. liter for fyringsolie.
Ak ja, sagde Rasmus, det var dengang. I dag koster fyringsolie så vidt jeg ved langt over 10 kr. pr. liter, hvilket både Søren og Peter kunne bekræfte. Og det er store udskrivninger hver gang, man får leveret olie, for de fleste olieselskaber vil jo ikke levere mindre end 1000 liter af gangen, så sidste gang, jeg fik leveret en tankfuld, kom der en faktura på over 13.000 kroner, fortalte Søren.
Men så er der også til næsten præcis et års forbrug for mit vedkommende, fortalte han. Det kan selvfølgelig svinge noget, afhængig af om vi har en meget kold vinter med masser af streng frost eller en mere almindelig, grå og kedelig vinter.
Vi var enige om, at klimaforandringerne godt må sørge for, at vi får nogle milde vintre de kommende år.
Seneste kommentarer