Ergonomiske specialstole

Jeg ved ikke, om du har været udsat for at skulle besvare et spørgeskema fra din kommende arbejdsgiver. Altså et spørgeskema, der spørger ind til dig og din person. Har du fx nogle særlige behov, når det handler om dit kontor? Det er der, flere og flere arbejdsgivere, der er begyndt at spørge om. Vi vil sikkert alle sammen gerne have et lækkert hæve-sænke-bord. Måske har vi brug for en luplampe. Og ja, vi vil også helst have en flot og rigtig god kontorstol. Ofte vil arbejdsgiveren forsøge at sørge for, at vi får vores behov opfyldt.

Viden om medarbejderne

Men det kan godt misforstås, at man skal besvare et spørgeskema, der spørger ind til skjulte handicap eller andet, der er karakteristisk for ens person og krop. Det kan give nogle tanker, om der bliver lagt særlige forhold ind i ansættelseskontrakten. Dette er en mulighed. Men i de fleste tilfælde er det en forkert antagelse. Arbejdsgiveren spørger, fordi han eller hun gerne vil vide, om der skal købes en specialstol til dig. Du får spørgeskemaet udleveret, fordi det kan være svært at fortælle verbalt om et særligt problem med ryggen eller knæene. Og fordi der findes mange forskellige specialstole mod smerter på markedet, så vil arbejdsgiveren gerne sørge for, at du får den rigtige stol, der kan hjælpe dig til at sidde komfortabelt ved dit kontor – uden at du behøver at forklare og fortælle alle, at du har et særligt problem.

Siddesmerter

Der findes faktisk specialstole, der kan afhjælpe siddesmerter, der kan fremkomme, som følge af at du har en skæv ryg, eller har problemer med hoften – de benævnes ofte som ”Ergonomiske kontorstole”. Det er ikke muligt at se på kontorstolen, du skal bruge, at det er en specialstol. Specialstole laves nemlig til den individuelle bruger og det indgreb eller den ekstra polstring, der måske skal i stolens sæde eller ryglæn, bliver skjult af stolens yderste polstring. Derfor er det vigtigt, at du beskriver dit behov, hvis du får sådan et spørgeskema udleveret. Specialstole er nemlig en lille smule dyrere end andre gode kontorstole – netop fordi de bliver fremstillet til brugerens behov. Og nej, din arbejdsgiver vil naturligvis ikke snage i dit liv og din person. Han eller hun vil bare sikre, at du sidder godt, når du er på arbejde.

Det gode arbejdsmiljø

Og investeringen i en specialstol til dig skal du derfor tage som et udtryk for, at din arbejdsgiver stoler på, at du kan løfte opgaverne. Du skal derfor ikke misforstå det, hvis du får udleveret et spørgeskema, der handler om dine særlige behov. Tværtimod: Du skal tage dig tid til at besvare det korrekt. Du og din arbejdsgiver vil jo begge helst, at I får et godt og langvarigt samarbejde fremover. Og går du rundt med smerter på jobbet, fordi du ikke sidder godt ved dit kontor, så kan det blive et problem for dig dine kollegaer og din arbejdsgiver.

Det er dit ansvar at være ærlig omkring dit behov for en specialstol. Så lad være med at skjule noget. Du behøver ikke at tale om det, hvis du ikke vil.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *