Beta-alanin er det nye kreatin

Kreatin har i mange år været det mest veldokumenterede kosttilskud på markedet, men kreatin har fået en skarp konkurrent. Det fortæller producenten af kreatin www.bodylab.dk. Der er tale om kosttilskuddet beta-alanin, som efterhånden har gennemgået en lang række undersøgelser, som viser at beta-alanin er præstations øgende på mange forskellige fronter. Vi vil derfor i denne artikel se nærmere på hvad beta-alanin er, og hvorfor det er så effektivt.

Beta-alanin er en ikke-essentiel aminosyre, og den eneste naturligt forekommende beta-aminosyre. Beta-alanin har ikke en selvstændig effekt i kroppen. Forstået på den måde, at den positive effekt ved beta-alanin er indirekte. Beta-alanin virker ved at øge koncentrationen af carnosin i kroppen. Det er carnosin som er præstationsfremmende. Carnosin virker som buffer i muskelcellen, og har dermed en pH regulerende effekt. Denne effekt betyder rent praktisk, at præstationsevnen indenfor både styrke- og udholdenhedsidræt øges når man tager beta-alanin. Så modsat kreatin, så er beta-alanin er kosttilskud som kan bruges af både styrkeatleter og udholdenhedsatleter.

Man kan blive fristet til at sammenligne beta-alanin med kreatin, også selvom effekten ved kreatin og effekten ved beta-alanin minder om hinanden, så er det ikke helt det samme. Man kan sige, at beta-alanin tager over hvor kreatin slipper. Kreatin virker bedst ved lavere gentagelser omkring 1-8 reps. Beta-alanin virker bedst ved gentagelser fra 6 og op efter. For en bodybuilder som er vant til at køre sæt af 10-15 reps i sin træning, så vil man kunne registrere en massiv styrkefremgang i denne rep-range, når man tager beta-alanin. Fælles for både beta-alanin og kreatin er dog, at begge kosttilskud har en akkumuleret effekt. Effekten ved beta-alanin ses først efter en vis periode med indtagelse.

Det betyder samtidig, at beta-alanin og kreatin fungerer rigtigt godt sammen. Beta-alanin og kreatin har ikke en synergistisk effekt, men hvis man som bodybuilder kører med mange forskellige rep-ranges, så vil kombinationen beta-alanin og kreatin være ekstremt effektiv.

Beta-alanin har ikke mange bivirkninger. Den eneste irriterende bivirkning ved beta-alanin ses når man tager lidt højere enkelt doser. Her vil man ved indtagelse af beta-alanin kunne registrere, en kriblende fornemmelse i huden over hele kroppen. Denne bivirkning ved beta-alanin kan dog praktisk talt elimineres, hvis man tager mindre doser af beta-alanin fordelt over dagene, i stedet for enkelte større doser af beta-alanin.

Beta-alanin er stadigvæk et relativt nyt kosttilskud, sammenlignet med kreatin. Men når man ser på de mange undersøgelser som allerede er lavet på beta-alanin, og når man hører de mange positive erfaringer som beta-alanin bruger har gjort sig, så tyder meget på, at beta-alanin bliver et kosttilskud som får samme status, som kreatin har den dag i dag. Og det skal på ingen måde opfattes som en konkurrence mellem beta-alanin og kreatin. Både beta-alanin og kreatin har sin berettigelse, og begge kosttilskud kan med fordel anvendes på samme tidspunkt. Beta-alanin har dog den helt klare fordel, at det ikke har den samme snævre anvendelsesramme som kreatin har. Beta-alanin kan også med fordel anvendes af udholdenhedsatleter. Og her skiller beta-alanin sig ud i forhold til kreatin, som kun henvender sig til styrkeatleter.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *