Hvad er akne?

Bumser, filipenser, uren hud, akne, acne, acne vulgaris…betegnelserne er mange, men de dækker alle over det samme. De dækker over en meget almindelig hudlidelse, der rammer næsten alle unge mennesker, tidligt i puberteten.

Det skønnes at op imod 80-90 % af alle unge på et tidspunkt vil få problemer med akne i større eller mindre grad. Samtidig er der tal der peger på at ca. 2 ud af 10 unge vil få så store problemer med akne, at de må gå til læge for at få behandling.

Sværhedsgraden af akne tiltager og når typisk sit maksimum omkring 17-19 års alderen. Hos de fleste vil den herefter aftage gradvist og oftest brænde ud omkring 25 års alderen, hvorefter de fleste vil være fri for sygdommen.

Stadige udbrud og problemmer med akne kan ses hos enkelte følsomme personer, men hører til sjældenheder. Men helt op i 40-års alderen vil en lille procentdel stadig være påvirket af akne.

Læs meget mere bumser, uren hud og akne, samt hvordan en kosmetolog og skønhedsklinik kan hjælpe med hudproblemer: https://novaindex.com/dk/kosmetologer. Hos Novaindex.com finder du mere end 5.500 kosmetologer og skønhedsklinikker i Danmark.

Niveauer af akne

Niveauet af akne varierer fra person til person. Enkelte er heldige og kun få enkelte hudorme på hagen, mens andre helt modsætningsvist rammes hårdt af røde bumser og bylder både i ansigtet og på overkroppen.

Den mest almindelige opdeling i akne niveauer er mild, moderat eller svær:

Mild akne: Dette niveau ses især hos helt unge. Det er domineret af åbne og lukkede komedoner (hudorme), og der kan være spredte betændte elementer. De lukkede komedoner (hudorme) øger muligheden for udvikling af betændte elementer. Typisk er det mest udbredt centralt i ansigtet.

Moderat akne: Her er der typisk en dominering af betændte elementer spredt i ansigter. Derudover har mange samtidig forandringer på ryg og bryst. Der er desuden åbne og lukkede komedoner som forstadier til de mere udviklede betændte elementer.

Svær akne: Udover de ovennævnte elementer er der her også svært betændte knudeagtige elementer (cyster), og disse gerne som dominende. Ved dette niveau er risikoen for efterfølgende ardannelse størst. Ved lang tids manglende behandling, kan ardannelser opstå, hvor de svært betændte elementer er læget op. Inddelingen af niveau er bl.a. relevant af hensyn til valg af behandling.

Har du mod på det, så se disse videoer hvor kæmpe bumser bliver klemt ud: http://uren-hud.dk/videoer

Dårligt selvværd = ingen sex

Problemet med især svær akne er, at det giver dårligt selvværd. Har man dårligt selvværd, vil man ofte ikke komme så meget ud i offentligheden og derfor ikke møde en ny partner/kæreste. Mange unge mennesker med akne lukker sig inde i sig selv og har ikke mod og lyst til at gå på date.

Har man ikke en kæreste, vil man heller ikke kunne dyrke sex, hvilket gør det hele endnu værre. Hvad gør man så, hvis ikke man får sex, ja man kunne jo anskaffe sig en bunke sexlegetøj, som bestemt også kan være et glimrende alternativ. Kig evt. forbi hvor du finder markedets bedste sexlegetøj beskrevet og bedømt af eksperterne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *