Rengøring af køleskabe

Køleskabe bør rengøres som minimum hver anden måned eller ved synlig snavs. Ved at holde dig køleskab rent holder du bakterierne væk samtidig med, at du sparer penge på elregningen. Og hvem vil ikke gerne det?

Hvis du ikke er god til at rengøre dit køleskab, kan du risikere, at bakterierne forårsager fødevareinfektioner, der giver maveproblemer. I langt de fleste tilfælde kræver det et par syge dage, før man er frisk igen og det kan være ret ubehageligt mens det står på. Men det er ikke kun derfor, at du skal holde dit køleskab rent. For selvom der ikke er tale om det store beløb, kan du alligevel sparer penge på din elregning ved jævnligt at gøre dit køleskab rent. Dit køleskab bruger nemlig også energi og strøm på at køle bakterier og snavs.

Du får her nogle tips til, hvordan du rengøre dit køleskab bedst.

Start med at slukke og tømme køleskabet for madvarer. Vask herefter køleskabet med varmt vand og opvaskemiddel og skyl af med koldt vand. Rengør også hylder og andre udtagelige dele i varmt vand og sæbe.

Hvis afløbshullet bagerst i køleskabet er fyldt med vand, er det vigtigt at fjerne eventuelle madrester og andet skidt, så vandet igen kan løbe fra. Afløbshullet renses bedst med eksempelvis en vatpind, piberenser eller noget lignende.

Når køleskabet er tørt, lukkes døren, madvarerne sættes tilbage, og der tændes for køleskabet. Vasker du bare en enkelt hylde eller to, er det ikke nødvendigt at slukke for køleskabet.

For at holde køleskabet så rent og pænt som muligt, kan det være en god idé at tænke over håndteringen af bestemte fødevarer. Eksempelvis er kød og fisk et rigtig godt gro og levested for bakterier, og man skal derfor være meget påpasselig med at pakke sådanne fødevarer ordentligt ind i lukkede poser eller beholdere. Det samme gælder for åbnede konservesdåser med eksempelvis tun, majs mv. Sæt aldrig bare en åben konservesdåse i køleskabet, men sørg altid for at hælde indholdet over i en plasticbeholder med låg, da det ellers vil være slaraffenland for bakterier.

Et andet godt tip til at holde køleskabet rent og pænt er ved ikke at overfylde og mase fødevarer ind. Når der bliver koldt uden for, kan øl og sodavand mv. sagtens sættes på terrassen eller i haven, så man på den måde sparer plads i køleskabet. Desuden sparer man også strøm og energi ved at sætte øl og sodavand udenfor. Dog skal man være opmærksom på, at det langt fra er alle madvarer, man kan gøre dette med. Nogle madvarer, som eksempelvis kød og mælkeprodukter skal opbevares ved helt bestemte temperaturer for at undgå at blive dårlige.

Du bør rengøre dit køleskab minimum hver anden måned, eller når der er synligt snavs. Man kan dog med fordel også gøre det løbende, hvis man synes den helt store køleskabsrengøring virker uoverskuelig. Hvis du alligevel står med opvasken og hænderne i vand og sæbe, kan du lige så godt vaske en hylde i ny og næ. Det er hurtigt gjort og så bliver det store rengøringsprojekt af køleskabet ikke så omfangsrigt og tidskrævende.

Hvis du er til en mere professionel (og nemmere for dig) tilgang til at rengøre: Brug et rengøringsfirma!