Er vin en god investering?

Gambling er mange ting, om man spiller på sport, på kasino eller vælger aktier, er gambling ganske interessant. Der er man som de senere par år har fået øjnene op for lang tids investeringer i form af aktier, men også investering i vine, som eventuelt en dag, kan blive mange penge værd, har fået opmærksomhed.

Hvorfor investere i vin?

En nyere rapport fra Morgan Stanley har konkluderet at investering i vin, kan blive en god forretning, samtidig med at det er mindre risikofyldt end aktier og obligationer. Da der på globalt plan er stigning i forbruget af vin, samtidig med at produktionen falder, betyder det selvfølgelig en god mulighed for at sælge vin til højere priser, både på langtidsinvesteringer som korttids.

Når dette så er sagt skal man være opmærksom på at dette ”spil” stadig er forbundet med kæmpe store risikoer, da der i modsætning til at aktier og obligationer er en fysisk vare, som skal behandles til punkt og prikke, for ikke at miste værdien eller blive ødelagt fuldstændigt. Samtidig kan priserne være ret uforudsigelige, samt svingene.

Fond eller ikke fond?

Inden du begynder at kigge på vine, skal du have din strategi på plads. Det er vigtigt at vide, om hvor vidt du har mulighed for selv at opbevare vinene og om du kan give dem det som kræves for at holde dem i perfekt stand. Her spiller temperatur, fugtighed, lugte, vibrationer m.m. ind. Læs eventuelt denne artikel om vin temperaturer.

Det er selvfølgelig fristende at opbevare selv, men hvis ikke muligheden er for det, eller hvis du har børn eller andet, som kan lide at lege voldsomt, så er det ikke fordelagtigt at have dem liggende, derfor er der to muligheder. Enten kan du investere i en fond, som specialiserer sig i vininvestering ellers kan man mange gange opbevare vine hos den lokale vinhandler, mod et mindre beløb.

Hvis du vælger at investere i en fond, er det vigtigt at lave et baggrundstjek på dem inden. Hvis der i fondens materiale, står ting som at de gør det for sjov, eller du altid har mulighed for at drikke vinen, hvis noget går galt, skal du styre langt udenom dem. En god tommelfingerregel er at vælge en fond, som har et fysisk kontor, det viser velstand, samtidig med at det giver mulighed for at besøge dem fysisk.

Hvis du vælger en fond, så sørg for at de opbevarer vinene fysisk, så du altid har mulighed for at se dem. Hvis de giver dig et nej, til at se dine vin, er det et tegn på at du skal søge videre, hurtigst muligt.

Den rigtige vin

Ligesom med aktier, er der nogle som er gode, og nogle som er dårlige. De gode er selvfølgelig dem, som efterspørges mest og derfor også står i flest penge fra start. Dog kan man ved at researche finde frem til mindre vingårde, som producerer vin, som har bedre udsigt for at stige i pris, alt efter virksomhedens fremgang og kundernes kendskab til denne.

Som med aktier og obligationer, er der flere forums og portaler, som kan hjælpe dig, som f.eks. vinportalen Wine Folly.

Dokumentation

Når du køber en vin, er det vigtigste at få dokumentation på at de er ægte. Dette er det første, du skal bede om at se, da alt andet kan forfalskes og dermed være ugyldigt. Hvis du ikke har papirerne i orden, vil det være meget svært, hvis ikke umuligt at få solgt din vin efterfølgende.

Alt i alt, kan det sagtens betale sig, hvis man investerer langtidssigtende, og man tager disse råd til sig.